“Szőke a hajad, ne vegyél sárgát!”

Hangzott el a mondat a minap az egyik üzletben két barátnő között. Felkaptam a fejem, hogy vajon mit vehetett le az állványról, aki ezt az útmutatást kapta. Sajnálkozva láttam aztán, hogy hallgatva a baráti szóra – amit ugyan jó meghallani, de nem mindig muszáj magunkévá tenni – , remek lensárga, alkatának első pillantásra akár megfelelő formájú és méretű ruhadarabot tett vissza csalódottan a hölgy.  

Forrás: Pinterest

Pár napja a közösségi oldalon rákattintva egy rövid videóra, néhány percnyi tanácsadást néztem szín,- és formaválasztás kapcsán a téma szakértőjétől. Kétszer is végighallgattam, de mindkét esetben bosszantóan hangzottak a frázisok, mint például, hogy a fekete szín 35 év felett 7 évet öregít!

Hogy mi van?!

Fotó: Photography by Perle
Modell: Németh Péter
Styling: Balla Gabi

Pont hetet? Nem csak hármat, vagy esetleg ötöt? Nyilván szakértőnk nem férfiakra gondolt – hiszen őket az idő csak sármosabbá teszi – és biztosan nem akart általánosítani sem, de pont sikerült. Hasonlóan azzal az állítással is, miszerint 42 év felett nem hordunk színes harisnyát.

De nem ám! 41 és fél évesen még oké, de utána, vége.

Forrás Pinterest

Aki hallott már Iris Apfelről és főleg látta őt, annak a fenti szett még meglepően visszafogott. Bár lehet, hogy van az a kor, amikor már bármit lehet hordani? Kicsit magam is kezdek összezavarodni a szabályok között. Vélhetően ez a gond. Nem szeretem a keretek közé szorítást, nem is megy nekem tartósan.

Még egy megjegyzést hoztam magammal a videóból, miszerint a pelerin kizárólag az emberiség minimális százalékának áll jól, mégpedig a magas, modell alkatú nőknek. Nos. Jelentem, a magam 164 centijével én bizony hordok pelerint.

Lehet, hogy érdemes lenne kicsit magamba nézni és átgondolni mindezt,

de egyelőre megtartom.

Abban egyetértek, hogy vannak színek, amelyeket nem érdemes hordani típustól, alkattól függően. A haj, bőr,- és szemszín alapján léteznek sápasztó, fárasztó illetve energikus, kiemelő színek. Mindez próbával dönthető el igazán. Igen, a feketével vigyázni kell, mert ha valakinek világos a karaktere, elnyomhatja őt, illetve kialvatlan reggelen még rátesz egy lapáttal a karikás szemekre (bármennyire is tűnik egyszerűnek a “felkapok egy fekete felsőt, az mindenhez megy”).

A saját karakteremhez a nagykönyv például sem a fenti pelerines camel, bézs színösszeállítást, sem az alábbi tört fehér pulóvert nem ajánlaná.

Az arcomhoz közel azonban hófehér inget csempésztem és nem éreztem aznap, hogy ördögtől való lett volna az összhatás. Na és a már emlegetett smink is besegített.

Kissé morcos hétfő reggelen a naturális összhatást feketével törtem meg (semmi sincs ok nélkül).

A kötött combfixről eszembe is jutott ismét a színes harisnya, mellyel kapcsolatban egyetértek, hogy csak megfontoltan, alkathoz és alkalomhoz illően, de nem kizártan bármelyik életkorban.

Kedves Olvasóim!

Mai javaslatom, hogy az öltözködést (és általában az életet) ne kockában éljük, amiben fix (sz)élek vannak. Ismerjük meg magunkat, lássuk ugyan a határokat, amiket aztán feszegessünk bátran, ha kell, hozzáértők segítségével. A lényeg, hogy érezzük jól magunkat, hiszen különbözőségünk adja meg az élet szépségét (csak hogy én is írjak valami jól hangzó frázist).

Sárgával, színekkel, szabályok nélkül, más szemszögből. Az egyik kedvencem Paloma Faith-től.

Stílusos napokat!

bg.