Gondold újra

 Következzen még két szett, amit nem mutattam meg a két héttel ezelőtt elkezdett 10×10 őszi kihívásból. Akinek új lenne a kezdeményezés, javaslom tekerjen vissza kicsit és megtalálja a fenntarthatóság jegyében zajló kihívás részleteit. Ha már számok vetődtek fel (amik egyébként sosem voltak a barátaim így nem meglepő módon már általános iskolában is szavalóversenyre jártam és iskolarádióztam a matek-fizika megmérettetés helyett és ezzel mindenki jobban is járt), nos tehát ha már számot vetettem, az is az öltözködéssel kapcsolatban történt. A részletek előtt jöjjön a 10×10 kihívás egyik fekete-fehér összeállítása.

#bgtoll #bgstilus #ésszelvásárolj #stilustanácsadás #gardróbrendezés

A 10 darab egyike ez a fekete overál volt, amit korábban farmer inggel és fűzős, lapos cipővel kombináltam. Jövés-menésre és lazább irodai megjelenésre egyaránt alkalmas volt. A magas sarkú cipő viszont, ami ráadásul piros, egyértelműen feldobta a kezeslábas outfitet. A maszkulin jelleget itt a nyakkendős választás adta.

#bgtoll #bgstilus #ésszelvásárolj #stilustanácsadás #gardróbrendezés

Aki nem látta és kíváncsi a korábban összerakott szettre, alább találja további néggyel együtt.

http://bgtoll.reblog.hu/2×2-neha-5-a-kihivas-megkezdodott

Na de viszatérve a számokra: 6 hónapja nem vásároltam fast fashion üzletben és közel 2 hónapja nem vettem ruhát magamnak. Emlékezhettek rá a blogról, hogy év elején 3 havi ruhavásárlás stoppot fogadtam, amit márciusban két másodkézből vásárolt ballonkabát tört meg. A sort egy újrafeldolgozott, használt farmer anyagokból készült Sharolta farmerrel és a magyar tervezésű Navona fémes nadrágommal folytattam áprilisban, amikor is célirányosan vettem még 3 tavaszi darabot a “tömegtermelés” kínálatából. Nyáron találtam egy kihagyhatatlan szoknyát turiban (a 10-be szintén beválasztott tégla/őszi juharszínű plisszírozottat) és szeptember elején még jött 3 nadrág ami szintén #turikincs. Az év egyrészt egyértelműen a nadrágokról szólt, ahogy látom :-),

#bgtoll #bgstilus #ésszelvásárolj #stilustanácsadás #gardróbrendezés

másrészt viszont egyre erősödött és stabillá vált az #ésszelvásárolj érzés.

Természetes, hogy valakinek a feljebb felsorolt lista két évi termése, vagy épp eddig is kerülte a tömeggyártást és limitált, akár magyar tervezésú darabokat vásárolt magának. Ahogy mindig is vallottam, nem vagyunk egyformák, mindenki a maga értékeihez képest tesz, vagy épp ellenez dolgokat. Elnézve a gardróbomat bennem megfogalmazódott a változtatásra az igény és ma már nem csak magamra nézve alkalmazom a #vásároljaszekrényedből elvet, hanem tanácsadásaim során is. Tapasztalatom szerint a nők nagyobb részénél még mindig nincs rend a gardróbban – ha nem is a szó szoros értelmében. A rendet azonban előbb – itt is – fejben kell kezdeni. Nos, nálam ez nagyjából két évvel ezelőtt kezdődött és a megvalósítási fázis még jelenleg is tart.

#bgtoll #bgstilus #ésszelvásárolj #stilustanácsadás #gardróbrendezés

#bgtoll #bgstilus #ésszelvásárolj #stilustanácsadás #gardróbrendezés

Közben idegyalogoltam az utolsónak szánt szettben is, amit a valóságban kiegészítettem egy fekete alapon fehér, apró pettyes masnival a nyakamban. A tunika választás jónak bizonyult, mert ahogy a korábbi bejegyzésekben mutattam, hordható felsőként másik szoknyával (nadrággal is lehetett volna, de az nálam most kimaradt), vagy önmagában ingekkel variálva. Korábban fehér inggel és nyakkendővel viseltem, a nálam alapdarabként funkcionáló farmeringet pedig még tüllszoknyhához is felvettem. “Tülffutás”-os bejegyzésemet a közösségi oldalamon alább találjátok:

A 10×10 kiválasztottjai közül a legtöbb – egyébiránt szándékosan – épp fast fashion termék. Tekintettel arra, hogy én sem különben vásároltam olykor kevésbé átgondoltan a korábbi években, a többszöri szanálás ellenére is van még miből válogatni. Ha egy másik etikus elvet követve felteszem a kérdést, hogy viseltem-e harmincszor (újabb szám) mindet, hát nem. Ezt a fekete overált két éve májusban hirtelen felindulásból az Egerfesztre menet szereztem be és koncerteken ugráláshoz fel is vettem, de utána egészen hosszú ideig állt a szekrényben.  

#bgtoll #bgstilus #ésszelvásárolj #stilustanácsadás #gardróbrendezés

Túl egy hasznos szövet ismerkedős, anyag tapogatós 🙂 workshopon ma már nem csak a H&M-et hagynám ki, de a 100%-ban műszálas anyagot is elkerülném, mert hiába nem érintkezik közvetlenül a bőrömmel, csak komfortosabb a természetes összetétel…

Mielőtt leírnék még néhány számot, összegezve a kihívás tapasztalatait: kreativitásra serkentett (annak ellenére, hogy ritkán öltözöm unalmasan), sokkal könnyebb volt útnak indulni mert a fejemben volt 10 napig, hogy mikor mit veszek fel és összességében jó játék volt. Arra azonban gyorsan rájöttem, hogy a minimalizált kapszula gardrób nem én vagyok, de tudatosan, anyagot és gyártót megválasztva lehet ésszel vásárolni és kreatívan megjelenni.

#bgtoll #bgstilus #ésszelvásárolj #stilustanácsadás #gardróbrendezés

Számok ide, vagy oda, a lényeg még mindig, hogy lehetőségeink szerinti legkevesebb korláttal és élvezettel öltözködjünk! 🙂

Napsütéses novemberi hétvégét!

bg.

Fotók: Halmai Gyöngyi – Photography by Perle

http://www.byperle.com/

https://www.facebook.com/byperle/?fref=ts

A közösségi oldalakon alább találtok rám:

https://www.facebook.com/groups/1453759698268186/

https://www.instagram.com/balla.gabi/

https://www.facebook.com/bgstilus/