Hazai dizájn 2. rész – táblák, csíkok, vonalak

Hazai tervezők, márkák, készítők termékei közül válogattam össze 10 szettet a saját ruhatáramból azzal a céllal, hogy minél többen ismerjétek meg őket és kapjatok kedvet ti is ahhoz, hogy magyar dizájnt válasszatok. Folytatva a sort – a korábbi „hőségszettek” után – most három hétköznapi, könnyed, nőiességet sugárzó összeállítással. Kis szerencsével még egy hónapig hordhatunk nyitott lábbeliket, én a szinte mindenhez passzoló, szintén hazai gyártású, bronz szandimat választottam.

Még tavasszal jártam a Pretto divatbemutatóján, ahol megismertem a márka tervezőjét, Császár Enikőt. A fekete-fehér csíkos ruhába pedig (legalább is a prototípusba) még a bemutatón beleszerettem és élvezem azóta is egyszerűen nagyszerűségét.

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

Enikő épp azt a hétköznapi eleganciát célozta meg ruháival, amit én is kedvelek. Nem mellesleg a darabok elérhető ára is vonzó amellett, hogy a @prettocollection darabjai a kezdetektől a csomagolásig itthon kelnek életre és jutnak el viselőikhez.  A tervezés mögött ideológiai háttér is húzódik: ruháival Enikő arra szeretné felhívni a nők figyelmét, hogy egy nő nem attól több, hogy többet mutat mindamellett, hogy a nőiesség kifejezetten hangsúlyos a darabokban.

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

A budapesti lépcsők aljáról az aprócska sortokból (túl) jól kivehető hátsók korában üdítő látványt nyújthatnak a magukból csak ízléses részeket megvillantó nők.  Nekik ajánlom a pillanatok alatt felkapható (és vasalható) ingruha fazont, ha nem is mindenkinek fekete-fehérben. Ami pedig bónusz a ruha mellé: a Pretto ruha doboza masnival átkötötten érkezik. A masnit pedig akár csuklódíszként is használhatjátok, ahogy én tettem. A gyűrű szintén kézműves termék (egy hobbistától 🙂 ) és kihagyhatatlanul illik a ruhához.

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

A következő fehér inget már ismerhetitek a korábbi bejegyzésből , ahol önmagában, papuccsal párosítottam. A praktikus kombinálás jegyében egy régebbi @artzmodell szoknyámat kaptam fel (tudjátok, hogy ez a magyar márka már 30 éves?), a Pretto ruha övével mutattam derekat és tettem nőiessé az összhatást.

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

A @zoephobic bronz hátizsákom már tavaly is gyakran feltűnt a blogon, idén kiegészült a Kényelem Manufaktúra által készített hasonló árnyalatú szandállal. A lábbeli testszínűnek indult, majd amikor betértem a @KenyelemCipokeszitoBt Múzeum körúti kis üzletébe (ahol Anikó körberajzolta a lábamat 🙂 ), megláttam a bronz anyagmintát és végül emellett maradtam. Nekem ugyan átlagos a lábméretem, de ugyanezt a cipőt extra kis és nagy méretekben is elkészítik egyedi megrendelésre. A kényelem elnevezés pedig nem véletlen, a több évtizedes múlttal bíró családi vállalkozás prioritásként kezeli ezt a funkciót. Az egyedi ízléshez és mérethez való igazodás pedig nem egyenesen arányos a magas árral.

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

A kiegészítőim közül a fülbevalóm és a gyűrűm is legalább 10 éves: swarovski kristályokból és gyöngyökből készített egyedi szépségek. Úgy emlékszem Viviennek hívták a lányt (az arcmemóriám jobb), akitől egy időben rendeltem és beszereztem őket, de egy idő után külföldre költözött és elapadt a forrás :-), viszont a gyűrűit azóta is imádom. Ha épp olvasná valamilyen váratlan fordulat útján, üzenem, hogy a fekete egysorosomat szupi lenne, ha megreparálná mert jelenleg csak árválkodik a dobozban. A nagy kedvenc Ke.s.h.a karkötőm Kesserű Andreától és a vigArt (@vigartsp) ezüst nyakéke emelte ki az egyébként egészen alap fekete szoknya, fehér ing összeállítást.

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

Na de mára is jutott színes összeállítás is. A 10-es fotózásunk legviccesebb része minden bizonnyal a következő volt. Kezdődött a telefonfülkés résszel, ahol az utcán ácsorgó, tetszésüket hangosan kifejező férfiak és a másik fülkében éppen akkor telefonálni akaró idősebb úr egyaránt nem várt szereplők voltak.

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

Ekkor látta meg Gyöngyi a szettemhez színben remekül passzoló útjelző tábla kombót és találta ki nekem a pózt a rendőrség sarkán,

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

így történt, hogy függöny mögül figyelő (és mosolygó) rendőri jelenlétben vártunk néhány buszt a zebránál,

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

csak hogy a BKK-t is népszerűsítsem a környezettudatosság jegyében 😉 .

Hazai dizájn 2. rész - táblák, csíkok, vonalak

A libbenős – vasalást szintén alig igénylő – kék szoknyáról még nem esett szó, ami Kovács Erika tervező egy korábbi darabja. A márka (@KEfashiondesigner) egyik friss, szuper nőies és variálható egyrészes ruhájával ősszel találkozhattok majd itt a blogon. A piros blúzomat – ahogy a fehér inget – szintén a varrónőmnek köszönhetem, az idei nyár egyik slágere lett nálam. A kis kék RekaVago cluth pedig ismerős lehet az első 4 hazai válogatásból.

A hazai blokk utolsó részéig kattintsatok, ismerkedjetek a fenti készítőkkel és barátkozzatok a gondolattal, miszerint a fast fashion helyett inkább kevesebbet/ritkábban vásároltok, de például bármikor összefuthattok a ruhátok készítőjével az utcán, ahogy tettük a minap Bajcsai Vikivel, az Imogen tervezőjével.

A mai hazai dal nem valószínű, hogy széles körben kedvelt, de a szilvakék szoknya miatt ma ezt választottam :-).

bg.

Fotók: Halmai Gyöngyi – Photography by Perle – http://www.byperle.com