Ébredés

Még december volt, amikor először felmerült bennünk Judittal a közös munka ötlete. Februárban aztán eljutottam a műhelyébe és megcsodáltam a kézzel készült nemez darabokat és selyemből készült blúzokat, amelyeket Judit különböző növényekkel fest meg és így varázsol rá mintákat. A Dittafelt márka csodásan egyedi – számomra egyébként elsőre teljesen idegen – anyag és színvilágát mutatom be nektek ebben a bejegyzésben.

Ébredés
Ébredés
Ébredés

A két rétegű hernyóselyem blúz két oldala különböző színű és mintázatú, az álló gallérja kifejezetten a kedvencem volt. A szoknya és a cipő pedig a Nimfa válogatott használt ruhái közül való. Ezekkel a vintage darabokkal kiegészítve éreztem végül, hogy meg fogom tudni mutatni nektek magamon a Dittafelt ruhák elvarázsló világát.

Ébredés
Ébredés
Ébredés

A fotózáson még nem is sejtettem, mennyire aktualitása lesz annak most, hogy egy ruhadarabot utcán és otthon is lehessen hordani. A vírus okozta kötelező otthon maradás és home office világában sokan ugyan inkább elsőre a melegítőjükbe bújnak bele, de már hangulatjavításnak is jól jöhet egy ilyen darab.

Ebben a sorozatban évszázadok és évtizedek érzeteit éltem meg. A fenti kimonó például az 1900-as évek elejére repített, szinte láttam a füstöt, a művészzugokat és még a lazább erkölcsű, sötétebb szobákat is. Ahogy az Insta oldalamon ti is írtátok, ezek a képek nagyon drámaiak lettek. A kimonó simogató anyaga, a felirat az ujján abszolút egyedi. Halmai Gyöngyi fotográfus barátnőm pedig nagyon jól látta és láttatja ismét a hangulatot a fotóival.

Ébredés
Ébredés

Ebben a kézzel készített és szintén növényekkel festett álló nyakú, merevebb hatású nemez kabátban pedig volt valami évszázados, fenséges érzet. Amikor még csak a vállfán láttam, nem is nagyon éreztem, mit fogunk kezdeni egymással. Felvéve teljesen más érzet. Javaslom, próbáljátok ki egyszer!

Ébredés
Ébredés

Március 22-ét írunk ma. Az élet világszerte egyik napról a másikra megváltozott. Emberek tömegét kényszerített visszalépésre, házi karanténra a koronavírus és mindenki tisztában van a borzalmakkal, amelyek a napokban történnek.

Az biztos, hogy amikor ennek az időszaknak vége lesz, nem élhetünk ugyanúgy ahogy eddig. Rá kell(ene legalább is) ébredni arra, hogy nem lehet az emberi kényelmesség és abszurd mértékű fogyasztás érdekében a végtelenségig kihasználni az erőforrásokat, egymást és a bolygónkat. Egyszerűen nem lehet mindent és azonnal. Ez olyan egyértelműnek tűnik és mégsem megy. A lassulás minden értelemben szükséges lesz, kezdésnek a helyi, közeli, hazai termelők, készítők munkájának, termékének választása épp megtenné. Évek óta népszerűsítem ezt a hozzáállást az öltözködésben is, így találkozhattatok már nálam több hazai márkával, közöttük most a különleges és természethez erősen közeli Dittafelt márkával. Nincsenek véletlenek, hogy épp mostanra állt össze ez a bejegyzés.

A napokban sokszor elhangzó és remélhetőleg most már mindenki által komolyan vett felhívásokkal búcsúzom: vigyázzatok magatokra, vigyázzunk egymásra!

bg.

Fotók: Halmai Gyöngyi fotográfus

Helyszín: KOA stúdió