Vásárolj te is tudatosan!

Pár hete tartó sorozatomban már szó esett a tudatos, átgondolt vásárlásokról, fenntartható szemléletről, másodkézből való ruhaválasztásról . Karácsony körül különösen fontos lenne még inkább figyelmet fordítani minderre. Honnan, mennyit, kinek szánjátok, valóban szükséges?

A még decemberben is folytatódó heti villámbejegyzés sorozat ezzel a szettel ér véget. A sorozat a legutóbbi inspirációs szett-fotózásunk termékenységének köszönhető, Halmai Gyöngyi fotográfus remek fotóival, amihez a Csepel Művek területét választottuk. Valamennyi szett alapja az úgynevezett geomókus mintás póló vagy pulóver, ami a Spibot Design-nal közös munkák eredménye. Ebben a bejegyzésben feltűnik még egy vászontáska is, ami saját dizájnnal buzdít a tudatos vásárlásra.

Ismeritek az elméletet a szeretetnyelvekről? Miszerint mindenkinek megvan a magáé és egyik ezek közül az ajándékozás. Nekem bizonyosan nem, így én könnyedén le tudtam mondani erről. Nálunk a karácsonyi ajándék az együtt töltött idő. Aki azonban úgy érzi szeretettnek magát, ha ajándékot kap, nála is működhet például az élményajándék, de remek lehet egy személyhez kötődő, jól megválasztott tárgy, amire valaki régóta vágyik. Ebből is létezhet olyan, ami itthon készült és ezzel máris többek karácsonya lesz szebb, hiszen nagy eséllyel hazai vállalkozást támogattok, ha helyi készítőtől vásároltok.

Fordítsatok figyelmet arra, mennyi szemetet termeltek egy-egy szükségtelenül elhozott zacskóval, esetleges óriási csomagolópapírokkal. Az ajándékozáson túl, a karácsonyi bevásárlások során keressétek fel a közeli piacokat, kistermelőket, vigyetek magatokkal saját zacskókat, táskákat, dobozokat. Nem is akkora feladat ám ez, mint amilyennek elsőre tűnik, pusztán szokás kérdése. Írjatok listát, elkerülve ezzel a felesleges élelmiszer beszerzést. Ahogy „felénk mondják”, egy gyomrunk van az ünnepek alatt is, így nem muszáj degeszre enni magunkat csak mert karácsony van. Itt is legyen fontosabb a minőség a mennyiség helyett!

A karácsonyi szettek megválasztása pedig lehet, hogy csak egy rászánt (fél)óra kérdése. Nézzetek körül a gardróbban és keressetek jól kombinálható darabokat. Inspirálódjatok , használjátok más összeállításban a meglévő ruhákat. Elképzelhető, hogy egy kisebb kiegészítővel máris újszerűvé tudtok tenni valamit. Nézzetek körül akár egy adományboltban.

Mindezzel együtt pedig kívánom, hogy lassuljatok le kicsit és élvezzétek (is) a decemberi hangolódást, a fényeket, a forralt boros-mézeskalácsos illatokat.

Tippeket és hasznos információkat találtok a közösségi oldalaimon.

Stílustanácsokért, szín,- és alkatelemzésért keressetek bátran továbbra is. Itt az oldalon a Kapcsolatok menüpont alatt közvetlenül tudtok üzenetet küldeni nekem, kérdezni, vagy időpontot foglalni.

bg.

Kabát: Navona Fashion; Szoknya: Vintage Treats; Bakancs: TE_Shoes; Póló, táska: Spibot Design; Sapka: Kalap Kalpag

A mai zeneválasztás a keserédes hangulatának köszönhető